Tillbaka
Destruktivt ledarskap – ett hinder för organisationens framgång

I tidigare inlägg har vi skrivit om styrelsens roll för kulturen. Om vi lyfter det en nivå, kan det vara intressant att reflektera kring ledarskap och framför allt det destruktiva ledarskapets påverkan på organisationen. Den verkställande direktören har naturligtvis det yttersta ansvaret för att främja en effektiv organisation med ett engagerande ledarskap. Men vad blir då styrelsens ansvar? Det reder vi ut i denna artikel. 

Forskningsartiklarna om olika aspekter av ledarskap kan mätas i spaltkilometer, men på senare tid har det destruktiva ledarskapet kommit alltmer i fokus. Vi vet till exempel att typen av ledarskap sprider sig neråt i organisationen. Ett gott ledarskap i toppen gynnar förutsättningarna för ett gott ledarskap i hela organisationen. Och omvänt – ett destruktivt ledarskap sipprar neråt i verksamheten.

Schyns och Schilling (2013) definierar destruktivt ledarskap som ”en process där, över en längre tid, en individs eller en grupps aktiviteter, erfarenheter och/eller relationer upprepade gånger påverkas av deras ledare på ett sätt som uppfattas som fientligt eller hindrande”.

Det finns ett par saker i denna lite krångliga definition som är viktiga att belysa och det är över tid samt hur det uppfattas. Som ledare är du alltså ansvarig för effekten av ditt ledarskap oavsett din intention. Likaså är det viktigt att vara medveten om att alla påvisar destruktiva ledarbeteenden emellanåt, men om det sker regelbundet är det att beteckna som ett destruktivt ledarskap.

Exempel på destruktiva ledarbeteenden

Den spontana tanken hos de flesta är nog att de inte ägnar sig åt detta, men nedan följer några enkla beteenden som över tid blir destruktiva.

  • När en chef är så tydlig med sina förväntningar att det uppfattas som hotfullt, medan chefen själv bara ser sig som tydlig.
  • När en chef tycker att gruppen fungerar bra och därför inte ägnar tid åt ledarskapet uppstår ett icke-ledarskap.
  • När en chef vill vara populär och därför ger lite för stora förmåner på bekostnad av bolaget.
  • När en chef delar mer information med några utvalda i ledningsgruppen, som troligtvis har en bra relation till chefen, så kan det göra ledningen dysfunktionell.
  • När en chef  levererar resultat på bekostnad av organisationens välmående.

Utifrån ett styrelseperspektiv vill vi här främst betona den sistnämnda punkten som särskilt allvarlig. Regelbundet stöter vi på dessa chefer som levererar goda resultat och många gånger har goda relationer med styrelsemedlemmar och kunder. Samtidigt kan chefen påvisa flera destruktiva beteenden som på sikt urholkar organisationens effektivitet.

Destruktiva ledare kan vara svåra att upptäcka

Det som gör dessa svåra att upptäcka, utöver att de levererar resultat, är ofta att:

  • omgivningen inte vågar dela sina åsikter med till exempel vd;
  • att vd själv påvisar destruktiva ledarbeteenden;
  • att det är svårt att avgöra vem som har rätt – chefen eller omgivningen;
  • och sist men inte minst, att man vet inte hur man ska agera.

Det är emellertid viktigt att betona att man såklart kan vara en bra ledare och leverera bra resultat.

Ditt ansvar som styrelsemedlem

Så tillbaka till frågan vad är styrelsens ansvar? Som styrelsemedlem har du ett ansvar för att veta hur det står till i bolaget du representerar. Var nyfiken och ställ frågor, ta del av organisationsgenomlysningar och medarbetarundersökningar för att samla fakta. Och sist men inte minst – var ett föredöme och reflektera över ditt eget ledarskap. Skapar du en atmosfär runt dig där man vågar lyfta utmaningar i organisationen?

Karolin-Kronander-1-1

Karolin Kronander
Senior Management Consultant

Karolin har mångåring erfarenhet från organisationsutveckling i både internationella och svenska bolag från olika branscher. Hon har stor vana av att stötta ledningsgrupper och chefer i förändringsledning, teamutveckling och i individuell coachning.


Prata mer med Karolin eller någon annan av våra experter.