Tillbaka
Styrelse och ledningsgrupp: strategiskt samspel för kompetensförsörjningen

I en värld med accelererande förändringar, blir identifiering och hantering av kompetensgap och förståelse för framtida kompetensbehov allt viktigare för företags framgång. Nyckeln till detta ligger i att få till ett effektivt samarbete mellan styrelsen och ledningsgruppen.

Styrelsen, med sitt breda perspektiv och erfarenhet, spelar en avgörande roll i att identifiera långsiktiga trender och marknadsförändringar som kan påverka företagets kompetensbehov. Genom att samarbeta med ledningsgruppen kan styrelsen hjälpa till att säkerställa att företagets strategi inte bara möter dagens krav utan också är anpassad för framtiden.

Grunden för detta samarbete är en öppen och strategisk dialog. Styrelsen bör regelbundet diskutera omvärldsfrågor som branschtrender, teknologiska framsteg, marknaden och förändringar i kundbeteenden med ledningsgruppen. Dessa diskussioner kan ge insikter om vilka kompetenser som kommer att bli kritiska i framtiden.

 

Riskbedömning och Scenarioplanering

En annan viktig aspekt är att genomföra gemensamma riskbedömningar och scenarioplanering. Genom att analysera olika framtida scenarier kan styrelsen och ledningsgruppen tillsammans identifiera vilka kompetensgap som behöver överbryggas för att förbereda företaget för olika framtida utmaningar.

Ledningsgruppen, med sin kunskap om den dagliga verksamheten, kan tillhandahålla värdefull information om nuvarande kompetensnivåer och kompetensgap. Genom att kombinera detta med styrelsens vision kan de tillsammans utveckla en robust plan för kompetensutveckling.

Ledningsgruppen bör använda en strukturerad och gärna datastyrd analys för att förstå befintliga kompetensnivåer och identifiera gap. Genom att dela denna information med styrelsen kan båda parter få en tydligare bild av företagets nuvarande kompetensläge.

Det är viktigt att kompetensutveckling ses som en integrerad del av företagets affärsstrategi. Detta innebär att både styrelse och ledningsgrupp måste se till att kompetensutvecklingsinsatser är i linje med företagets övergripande mål och strategier. Och att kompetensutveckling finns med i resursplaner och budgetar.

 

Gemensamma insatser för framtida kompetensbehov

En gemensam ansträngning för att identifiera och planera för framtida kompetensbehov är avgörande. Detta kan innefatta investeringar i utbildning och utvecklingsprogram, samarbete med universitet och andra utbildningsinstitutioner, samt rekrytering av talanger med de nödvändiga framtida kompetenserna.

Slutligen är det viktigt att både styrelsen och ledningsgruppen regelbundet övervakar och justerar sina strategier för kompetensutveckling. Världen förändras snabbt, och företagets strategi för kompetensutveckling måste vara lika dynamisk.

 

Slutsats

Genom ett nära samarbete mellan styrelsen och ledningsgruppen kan företag effektivt identifiera både nuvarande och framtida kompetensgap. Detta partnerskap är avgörande för att säkerställa att företaget inte bara klarar av dagens utmaningar utan också är väl förberett för morgondagens möjligheter. CANEA kan hjälpa er med samtliga moment ovan, allt från strategiutveckling, gap-analyser på kompetensområdet till riskhantering och kompetensutveckling inom en stor mängd områden.

 

John Saldin_sv_low-1

John Saldin
Management Consultant

John är en prisbelönt projektledare med 20+ års erfarenhet av företags och projektledning både i privata och offentliga organisationer. Har en stor passion för innovation och strategiutveckling för att driva utveckling och förändring inom organisationer.

Mycket van att driva förändring, få team att jobba bra ihop och rapportera till styrelser. Stor erfarenhet från internationella och komplexa tillverknings-, teknik- & tjänsteföretag samt offentlig sektor.