Tillbaka
Målstyrning – sätta upp mål eller uppnå dem?

Målstyrning är inte bara ett sätt att bestämma kursen för en organisation – det är en förutsättning för att kunna skapa en hållbar utveckling och en kultur av kontinuerlig förbättring. Men för att verkligen lyckas handlar det inte bara om att sätta mål, utan även om att säkerställa att de uppnås. Eller för att citera Alice i Underlandet: ”Om du inte vet vart du ska gå spelar det ingen roll vilken väg du väljer.” Med rätt mål och en strukturerad uppföljning kan din organisation göra både små och stora framsteg.

Varför är målstyrning viktigt?

Målstyrning innebär att sätta upp tydliga och realistiska mål för att leda medarbetarna i en gemensam riktning. Det skapar en känsla av syfte och samhörighet i organisationen, vilket kan förbättra såväl engagemang som prestation. När alla vet vart de ska, och hur deras insatser bidrar till helheten, blir det lättare att samordna resurser och undvika onödigt arbete. En effektiv målstyrning kan också hjälpa till att identifiera vilka förbättringsområden som är mest relevanta för att nå verksamhetens långsiktiga mål.

SMARTa mål och tydliga kriterier

 

När det gäller målsättning är det avgörande att identifiera mål som inte bara är relevanta, utan också realistiska och engagerande. En beprövad metod för detta är att sätta SMARTa mål, vilket innebär att varje mål är:

  • Specifikt – det ska vara tydligt formulerat och inte öppet för tolkning.
  • Mätbart – det ska finnas ett sätt att följa upp och mäta måluppfyllelse, antingen kvalitativt eller kvantitativt.
  • Accepterat – det ska vara godkänt och accepterat av de som påverkas av det.
  • Relevant – det ska vara viktigt för verksamheten och bidra till dess övergripande strategi.
  • Tidsatt – det ska finnas en tydlig tidsram för när målet ska vara uppnått.

Genom att tillämpa SMART-modellen kan organisationen säkerställa att målen är konkreta, möjliga att följa upp och relevanta för verksamheten. Det är också viktigt att målen är anpassade till resurserna som finns tillgängliga och att de är möjliga att justera om omständigheterna förändras.

2-2

Uppföljning och anpassning – PDCA-cykeln som verktyg

 

En av de viktigaste aspekterna av målstyrning är den kontinuerliga uppföljningen och justeringen av målen när det behövs. PDCA-cykeln – som står för Plan, Do, Check, Act – är ett effektivt verktyg för detta och hjälper organisationer att kontinuerligt förbättra sina processer.

Sätta-mål-eller-uppnå-mål-2Plan – definiera tydliga mål och bryt ner dem till specifika delmål som samordnar alla delar av organisationen.

Do – utför de åtgärder som krävs för att nå målen och följ upp regelbundet.

Check – analysera resultatet av insatserna och utvärdera om målen fortfarande är relevanta och möjliga att nå.

Act – justera insatserna och, om nödvändigt, målen för att bättre anpassa dem till organisationens utveckling.

Denna cykliska process säkerställer att man ständigt är på rätt väg och snabbt kan åtgärda eventuella avvikelser.

 

Uppföljning och kommunikation

Sätta-mål-eller-uppnå-mål-3Uppföljning och kommunikation stödjer och intensifierar företagets förbättringsaktiviteter genom att kvalitetsproblem, strul och brister kommuniceras och därmed blir vars och ens ansvar att komma till rätta med.

Det är viktigt att kontinuerligt mäta och rapportera för att snabbt kunna reagera på avvikelser. I idealfallet sker mätning, rapportering och visualisering av resultaten i realtid.

Vi kan naturligtvis inte se uppföljning och kommunikation som isolerade företeelser, utan måste sätta det i sitt sammanhang. Det är en enskild aktivitet i en process vars yttersta mål är att förbättra verksamheten.

5-1

Vanliga fallgropar vid målstyrning

Trots att målstyrning är en viktig del av förbättringsarbetet, finns det flera fallgropar man kan hamna i. Några av dem är:

  • Fokusering på enkelt mätbara mål – det är lätt att fastna i att mäta saker som är enkla att kvantifiera snarare än de som är viktigast för framgång.
  • Fel saker mäts – de operationella måtten ligger inte i linje med den strategiska inriktningen.
  • Kortsiktigt fokus – ett alltför kortsiktigt perspektiv kan leda till beslut som är bra på kort sikt men som undergräver organisationens långsiktiga mål.
  • Suboptimering – när avdelningar fokuserar på sina egna mål, snarare än de som är viktiga för organisationen som helhet, kan det leda till ineffektiva processer och suboptimering.

Uppföljning och kommunikation är framgångsfaktorer

Uppföljning och tydlig kommunikation är nyckeln till att integrera målen i det dagliga arbetet. Det handlar om att säkerställa att alla anställda har insyn i målen och förstår hur deras arbete bidrar till att uppnå dem. Regelbunden rapportering, visualisering av resultat och en kultur av öppen återkoppling hjälper till att skapa engagemang och ansvarstagande.

Genom att sätta SMARTa mål, arbeta utifrån PDCA-cykeln och undvika vanliga fallgropar kan din organisation skapa en effektiv målstyrningsprocess som leder till hållbara resultat. Kontakta oss för att få hjälp med att utveckla en målstyrningsmodell som passar din organisations unika behov och mål.

 

Leif Nyström managementkonsult

Leif Nyström
Area Manager

Leif har stor erfarenhet av strategiutveckling, projektstyrning samt organisations- och verksamhetsutveckling. Leif träffar du när du går utbildningar inom effektivisering, projektledning och ledningssystem.